Nieuws 29 augustus 2020 | Nieuws

De nieuwe coach van Heren 1: Michiel van der Struijk

"Ambitie is voor mij een belangrijke pijler!"

Als kind was hij dagelijks op het hockeyveld te vinden. Michiel was eerst speler, toen keeper en stapte over van Mijdrecht naar Hurley. Van 1999 tot 2002 keepte hij voor het Nederlands Elftal! Maar: We’ve got him! Dit seizoen is hij trainer/coach van ónze Heren 1!
Interview: Vivienne Niessen

Michiel van der Struijk (49) is getrouwd, vader van Valerie (8) en Hidde (5). Ze wonen in Loosdrecht. 

Wanneer ben je begonnen met hockey?
"Toen ik 11 was, in de D’tjes bij hockeyclub Mijdrecht. Als keeper maakte ik op 17-jarige leeftijd de overstap naar Hurley. Ik keepte in m’n eigen team, maar viel als speler regelmatig in bij andere teams."

Van 1999 – 2002 was Michiel ook keeper van het Nederlands elftal. "Toen ik niet meer werd geselecteerd, ben ik na dat seizoen gestopt. Ik legde me toe op het coachen, wat ik al deed bij jeugdteams van Hurley en nationale selectieteams."

Hoe verliep jouw coach-loopbaan?
"In 2002 begon ik als assistent-coach van Bloemendaal Heren 1, wat ik 5 jaar heb gedaan. Daarna ben ik overgestapt naar Kampong, eerst als assistent-, daarna als hoofdcoach. Met Kampong heb ik in 2012 de play-offs gehaald – voor de eerste keer in hun geschiedenis! Ook het Belgische Braxgata Heren 1 heb ik 3 jaar gecoacht. Vervolgens SCHC, ook 3 jaar, en het afgelopen jaar was ik coach van Kampong Dames 1. Het was heel leuk om een keer Dames te begeleiden. Zij zijn veel ijveriger en bewuster met alles bezig. Mannen dóen gewoon."

"Deze club wil duidelijk een stap zetten - een voorwaarde voor succes"

Daarnaast werk je ook voor de hockeybond toch?
"Klopt. In eerste instantie combineerde ik het coachen met mijn werk als gymleraar, maar sinds 5 jaar ben ik fulltime coach. Ook vanwege het werk voor de KNHB. In 2000 begon ik, als assistent-coach NL B jongens. Daarna werd ik assistent NL A jongens en van de Jong Oranje Heren. In 2015 ben ik benoemd als Hoofdcoach van NL B jongens. Tijdens het EK 2018 was ik bondscoach van het Nederlands elftal Zaal. En per 2018 ben ik ook hoofdcoach van Jong Oranje Heren met als doel: het WK in 2021."

En nu dan Cartouche! Hoe dat zo?
"Timmo belde mij, want die wist dat ik beschikbaar was. Wij kennen elkaar via het Nederlands/KNHB. (Timmo traint Opleidings B jongens en Michiel was coach NL B jongens. Red.). Vervolgens heb ik een aantal jongens van Heren 1 gesproken; wat willen ze, is er ambitie? Die bleek er te zijn. Ambitie is voor mij een hele belangrijke pijler! Ook heb ik het bestuur gesproken. Na alle gesprekken had ik een heel positief gevoel. Cartouche is een van de weinige clubs die geen betaalde spelers heeft. Maar deze groep wil een stap zetten – een belangrijke voorwaarde voor succes. Bovendien draait Cartouche al jaren stabiel mee aan de bovenkant. Dat is al een prestatie op zich, zeker gezien de budgetten die andere clubs tot hun beschikking hebben."

"Bij Cartouche heerst een grote fun-factor!"

Wat is je eerste indruk van Cartouche Heren 1 en wat zijn je plannen met hen? 
"Heel positief. Er is veel sfeer, veel ambitie en een grote fun-factor binnen en buiten het veld. Er heerst een bijzondere groepscultuur op deze club."

"Ik heb veel beeldmateriaal gekregen. Daarmee hoop ik vast te stellen wat ik tactisch en technisch kan verbeteren bij de huidige spelers. Ik ga nu nog geen doelstelling afgeven voor komend seizoen. Eerst wil ik er een team van maken, gezien het vertrek van o.a. Blok (Rotterdam) en Siebert (HDM) en de onzekerheid rondom Doorman (operatie wel/niet). Clubs als HDM en Schaerweijde kopen spelers. Maar dat is geen garantie voor succes, dus ik start nu met een grote groep spelers en hoop begin augustus een beter beeld te hebben van wie 'zekerheden' worden binnen het team. Belangrijk zijn nu o.a. Benschop, Combe, Kranstauber, Doorman, Daniels en Oostendorp, en er staat ook een grote groep verjonging klaar. Dus de eerste uitdaging is om hier een goede balans in te vinden."

Wat kan jij Cartouche brengen?
Ik heb veel trainingservaring, dus hier kan ik advies in geven en begeleiding bieden. Heren 1 wil ik extra bagage meegeven, vooral op gebied van technisch vermogen. Ik hoop dit ook door te vertalen naar de jeugd. Bij Kampong zijn veel dingen al geformaliseerd, maar mijn eerste ervaring bij Cartouche is dat je nog veel zelf moet doen als coach. Nou is het budget van Kampong en andere clubs ook wel veel hoger, dus dat maakt het een leuke uitdaging!

"Ik wil graag dat spelers zelf initiatief durven te nemen."

Wat onderscheidt jou van andere coaches?
Als ik mezelf moet profileren, dan zeg ik: structuur. En een omgeving creëren waarin de spelers zelf initiatief durven te nemen. Dus: wat zie je gebeuren in een wedstrijd? Analyseer dat en handel ernaar. Ga vooral níet naar de coach kijken en vragen wat je moet doen. Tevens wil ik per speler bekijken hoe ik er het meeste rendement uithaal door ze op de juiste positie te zetten en hun tactiek te verbeteren.

Wat zijn jouw grootste successen tot op heden?
"Haha, wel een aantal! 
  • Met SCHC in mijn eerste jaar gepromoveerd. 
  • Landskampioen Bloemendaal. 
  • Met Kampong en Braxgata voor de eerste keer in de geschiedenis play-offs gehaald. 
  • Met Hurley van de 1e naar de Overgangsklasse en naar de Hoofdklasse gepromoveerd.
  • Als bondscoach van de Antillen in 2007 de PAN American Games in Rio gespeeld. (Dat stadion is geweldig!)"

Wie is jouw grote voorbeeld?
"Als kind was dat Pierre Hermans, de keeper van het Nederlands Elftal. 
Maar in het dagelijks leven kunnen dit willekeurige mensen zijn. Als ik dingen zie waarvan ik denk "Dát is goed!” dan pik ik dat eruit. Neem de coach van België: Shane Mcloud. Die kan zo rustig een wedstrijd beleven, echt mooi om te zien. En de bevlogenheid van Louis van Gaal! Wat hij in Rio heeft gepresteerd, is buitengewoon knap!"

Heb je nog tijd over voor hobby’s?
‘Mijn grootste passie is zeilen. Ik heb in 2015 mijn laatste wedstrijd in de J22 gezeild. Helaas heb ik daar nu geen tijd meer voor. De dynamiek is echt anders bij zeilen, en het team is veel kleiner. Wel ben ik nog zo veel mogelijk weg met mijn gezin en onze boot; sowieso elke vakantie. Gelukkig vinden mijn kinderen zeilen ook leuk!’

Gezien de staat van dienst van Michiel zijn we heel blij dat hij Cartouche komt versterken. We zijn erg benieuwd naar komend seizoen. Wij wensen Michiel veel succes!